Vücudun sağlıklı olması için vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Bazı besinlerde yer alan mineraller sayesinde vücut dinç ve sağlıklı görünür. Ispanak, fasulye ve bazı meyvelerde yoğun olarak mineral bulunmaktadır. Mineral içeren besinler hakkında merak edilenleri derledik.
Mineral, vücutta alınan besinlerin yakılması ile beraber vücut içerisinde kalan inorganik maddelere verilen isim olarak bilinmektedir. Mineraller, besinlerin de doğal yapısında bulunmaktadır. Minerallerin kendiliğinden üretimi yapılmamaktadır.
Mineral İçeren Besinler Nelerdir?
Mineraller, vücudun normal fonksiyonları için hayati önem taşıyan inorganik maddelerdir. Mineral içeren bazı besinler şu şekildedir:
Kalsiyum: Süt, yoğurt, peynir, sardalya, badem, lahana, brokoli, turp, kereviz, hardal yeşillikleri, susam, tofu ve balık.
Magnezyum: Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, lahana, yeşil yapraklı salata vb.), badem, kabak çekirdeği, kepekli tahıllar, kahverengi pirinç, muz, avokado, fasulye, mercimek, nohut, tofu.
Potasyum: Fasulye, bezelye, mercimek, ıspanak, domates, patates, tatlı patates, avokado, balık, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler.
Sodyum: Tuzlu yiyecekler, deniz ürünleri, zeytinyağı, süt, mantar, soya sosu, domates sosu.
Demir: Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tofu.
Çinko: Kırmızı et, tavuk, deniz ürünleri, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller, kabak çekirdeği, fındık.
Bakır: Deniz ürünleri, kuru meyveler, kuru baklagiller, kabak çekirdeği, fındık, kakao, mantar.
Selenyum: Deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk, süt ürünleri, kuru baklagiller, ceviz, mantar.
Bu sadece birkaç örnek, aslında mineral içeren besinler çok geniştir ve diğer gıda maddeleri arasında da mineral içerenler vardır. Sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak için, tüm mineralleri içeren bir diyet yemek çok önemlidir.
En Çok Mineral Hangi Gıdalarda Var?
Bazı besinlerde yoğun miktarda mineral bulunmaktadır. Özellikle susam, sardalya, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, brokoli), kabak çekirdeği, badem, fındık, kepekli tahıllar, fasulye, avokado, muz yoğun miktarda mineral içermektedir.
Patates, tatlı patates, ıspanak, brokoli, kuru meyveler, kuru baklagiller, avokado, balık tam bir potasyum deposudur. Demir açısından en zengin besinler kırmızı et, tavuk, balık, ıspanak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru meyveler, tofu olarak bilinir.
Çinko açısından deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller, kabak çekirdeği, fındık çok zengindir. Deniz ürünleri, kuru baklagiller, kabak çekirdeği, fındık ve mantar da yoğun miktarda mineral içerir. Selenyum açısından deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk, süt ürünleri, kuru baklagiller, ceviz zengindir.
Fosfor ise süt, yoğurt, peynir, kırmızı et, tavuk, balık, kuru baklagiller, kabak çekirdeğinde yoğun miktarda bulunur. Deniz ürünleri, kaya tuzu, süt, yoğurt yüksek oranda iyot içermektedir. Bu sadece birkaç örnek, aslında minerallerin bol miktarda bulunduğu birçok gıda vardır. Dengeli bir beslenme programı oluşturmak için, tüm mineralleri içeren bir diyet yemek önemlidir.
Mineralin Faydaları Nelerdir?
Mineraller, vücudumuz için çok önemli olan besin maddeleridir ve birçok faydası vardır. İşte bazı minerallerin faydaları;
Kalsiyum: Kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişimini destekler, kalp sağlığını korur, kas fonksiyonlarını düzenler, sinir iletimi ve hormon salınımı için gereklidir.
Magnezyum: Kemik sağlığını korur, kas ve sinir fonksiyonlarını düzenler, enerji üretimine katkı sağlar, stresle başa çıkmaya yardımcı olur, kalp sağlığını korur.
Potasyum: Kas ve sinir fonksiyonlarını düzenler, sıvı dengesini korur, kan basıncını düşürür, kalp sağlığını korur.
Çinko: Bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekler, hücre bölünmesi ve büyümesini düzenler, yara iyileşmesine katkı sağlar.
2023-05-24T13:55:59Z dg43tfdfdgfd