PIZZA TüKETENLERI çOK üZECEK HABER! KANSER RISKINI ARTıRıYOR

Pizza, fast-food olmasına rağmen en popüler yiyeceklerden biridir. Lezzetli, peynir yüklü ve sosları ruh halinize ve zevkinize göre özelleştirebilirsiniz. Ayrıca hızlı bir şekilde hazırlandığı için özellikle çok aç olduğunuz zamanlarda hemen pizza yemek aklınıza gelir. Birçok kişi, fırında sadece 10 dakika ısıtılarak yenebilen dondurulmuş pizzaları da tercih eder. Ancak pizzayı fazla tüketmek ciddi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Pizza çok severek tüketilen yiyeceklerin başında geliyor. Lezzetiyle kimsenin karşı koyamadığı pizzalar çok sık tüketildiğinde pek çok sağlık problemine yol açabiliyor. Peki, her hafta pizza yerseniz vücudunuzda neler olur?

KALP HASTALIĞI RİSKİ

Pizza, kolesterol seviyenizi ve kalp hastalığı riskinizi artırabilen peynir ve işlenmiş et sosları ve doymuş yağlar bakımından çok yüksektir. Düzenli olarak üç-dört dilim veya daha fazla pizza yemek zararlı sağlık sonuçlarına neden olabilir.

HIZLI KİLO ALIMI

Bir dilim sade peynirli pizza yaklaşık 400 kaloriye sahiptir. Yani iki veya üç dilim pizza yemek bile diyetinize 800 ila 1.200 kalori ekleyecektir. Pepperoni gibi işlenmiş sosları eklediğinizde bu daha yüksek olacaktır.

Bir kişinin günde ortalama 2.000 kalori alması gerektiğinden, bu birkaç dilim pizza günlük kalori alımınızın %40 ila 60'ını (hatta daha fazlasını!) alacaktır. Günün diğer öğünlerinden de kalori eklediğinizde, aşırıya kaçmak daha kolaydır. Düzenli olarak aşırı kalori tüketmek, kilonuzu hızla artıracaktır.

KANSER RİSKİNDE ARTIŞ

Pizzanızın üzerine sos olarak biberli, pastırma ve sosis gibi yüksek yağlı işlenmiş etleri düzenli olarak tüketmek, bağırsak ve mide kanseri gibi belirli kanser türlerine yakalanma riskinizi artırabilir.

  EVDE YAPIN

 

Sadece ölçülü bir şekilde yaparsanız pizza yemekte sorun yoktur. Pizza kendi başına aşırı pizza tüketimi kadar büyük bir sorun değildir. Pizzanın, sindiriminizi yavaşlatarak metabolizmayı yavaşlatan rafine undan yapıldığını da unutmamak gerekir.

Diyetinizde pizzanın tadını çıkarmanın en iyi yollarından biri, onu evde kendiniz yapmaktır. Bu şekilde hem daha sağlıklı malzemeler seçebilecek hem de peynir miktarını düzenleyebileceksiniz. Bir restorandan pizza yeme deneyimini yaşamak istiyorsanız, porsiyon boyutunu ve pizza tüketim sıklığını sınırladığınızdan emin olun.

 

2023-05-18T08:00:03Z dg43tfdfdgfd