BU BESINLER BIRLIKTE TüKETILINCE ECZA DEPOSU OLUYOR! EMILIM YüZDE 100 SAğLANıYOR

Her besin içerisindeki vitamini çıkarması için bazı besinlerle beraber tüketilmelidir. Peki ıspanak yoğurtla mı tüketilmeli meyve ile mi? İşte detaylar...

Sağlıklı yaşam pratiklerine özen gösterenler besinlerin nelerle tüketilmesi gerektiğine dikkat ediyorlar. Peki hangi besinler hangi vitaminlerle aktifleşiyorlar?

HANGİ BESİNLER BİRLİKTE TÜKETİLMELİ?

Demir ve C vitamini: Demirin vücut tarafından daha iyi emilimi için C vitamini ile birlikte tüketilmesi gerekiyor. Demir açısından zengin bir gıda olan ıspanağın, C vitamini açısından zengin bir meyve olan portakalla tüketilmesi buna iyi bir örnek olarak gösteriliyor.

C vitamininin demir emiliminde de rolü olduğu için hayvansal kaynaklardan olan etle birlikte de tüketilmesi öneriliyor. Bu noktada hayvansal kaynaklardan alınan demir emilimi yüksek, buna karşın bitkisel kaynaklardan alınan demir emilimi düşük olduğu için nohut türü bitkisel gıdaların üstüne C vitamininden zengin besinler eklenmesi gerekiyor. Nohutlu salataya kapya biber eklenmesi demir emilimini artırmak anlamında iyi bir örnek olarak gösteriliyor.

Yumurta ve biber: C vitamini açısından zengin olan biber ile protein açısından zengin olan yumurtanın beraber tüketilmesi öneriliyor.

Yeşil çay ve limon: Yeşil çayın içinde 'Kateşin' bulunuyor. Kateşin limonun içindeki C vitamini ile aktif hale gelince etkisini daha güçlü şekilde gösteriyor.

Kalsiyum ve D vitamini: Kemik sağlığı için kalsiyum gerekiyor. D vitamini kalsiyumun emilimini artırıyor. Bu nedenle, kalsiyum açısından zengin süt gibi gıdalarla güneş ışığından elde edilen D vitamininin bir arada tüketilmesi öneriliyor. Lahana güçlü bir kalsiyum kaynağı olarak kabul ediliyor ve kalsiyumun emilimi için D vitaminine ihtiyaç duyuluyor. Uskumru gibi D vitamini açısından zengin yağlı balıkları tüketmek ise kemiklerin gelişimini sağlıyor.

Yağ ve lif: Yüksek yağ içeriğine sahip bir yiyeceğin lif açısından zengin gıdalarla birlikte tüketilmesi halinde yağın sindirimi yavaşlıyor ve tokluk hissi artıyor. Bunun yapılması abur cubur tüketimini azaltıp daha dengeli bir diyet sağlıyor.

Yağlı balıklar ve badem: Uskumru ve somon gibi yağlı balıkların bademle birlikte tüketilmesi öneriliyor. Bu balıkların antioksidan ve E vitamini açısından zengin olan bademle tüketilmesinin kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu belirtiliyor.

Tam tahıllar ve protein: Tam tahıllı gıdaların ve protein kaynaklarının (yumurta vb.) bir araya gelmesi, uzun süreli tokluk yaratıyor. Kahvaltıda tam buğday ekmeği ve yumurtanın birlikte tüketimi bu sağlıklı seçeneklerden biri olarak değerlendiriliyor.

2024-05-09T09:04:10Z dg43tfdfdgfd