ERZURUM’DA IFTAR SOFRALARıNıN VAZGEçILMEZ TATLıSı

Erzurum’da kadayıf denince, akla ilk olarak Ramazan ayı geliyor ve kadayıf dolmasız bir iftar düşünülmüyor. Şehirde Ramazan Ayı boyunca hemen hemen her iftarın tatlısı kadayıf dolmasıdır.

Ramazanda Erzurum için vazgeçilmez bir tatlı olan kadayıf dolması iftar sofralarının baş köşesinde bulundurulan bir lezzet oluyor. Kaynaklarda Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında imaretler ve aşhanelerde verilen yemekler listesinde kadayıfın da bulunduğu, tarihi kayıtlarda sultanların tercihleri arasında kadayıfın bulunduğu nakletmektedir. Bu bilgilerden kadayıfın tarihçesinin çok eskilere dayandığı anlaşılıyor.

Kadayıfın dolmaya dönüşümü

Tel kadayıfın Erzurum’da “kadayıf dolması” olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli olarak sarılıp yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp sonra şerbetlenerek tüketilmesidir. İftar vakti yaklaşınca Erzurum ev hanımları iftar hazırlıklarına girişirler. Bir taraftan et yemekleri, bir taraftan çorbalar, bir taraftan da kadayıf dolması hazırlanır. İftarda kadayıf dolmasının olduğunu gören erkekler ve misafirler, hemen hemen her gün yedikleri halde yine de heyecanla iftar vaktini beklerler. Ramazan ayında olduğu kadar olmasa da kadayıf dolmasının tüketimi yılın diğer aylarında da oldukça sık görülmektedir.

İftar sofralarının vazgeçilmezi

Damaklara bıraktığı tatla iftar sofralarını süsleyen ve Erzurum’un coğrafi işaretli tatlısı Kadayıf Dolması, kentte olduğu gibi şehir dışında da yoğun ilgi görüyor. Üreticiler zaman zaman şehir dışı taleplerine kavuşmakta zorlansa da Ramazan Ayı boyunca hem evlerde hem de işletmelerde ortaya çıkan kadayıf dolmaları özellikle tatlı sevenler için vazgeçilmez oluyor. Gerek telefonla gerekse internet üzerinden gelen siparişleri de değerlendiren tatlıcılar, Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan ve iftar sofrasında kadayıf dolması bulundurmak isteyen vatandaşlara da kargo aracılığıyla tatlılarını ulaştırıyor. Ramazanın boyunca büyük rağbet gören kadayıf dolmasının incelikleri, kadayıf dolmasının tadına tat katıyor. Kadayıf dolması, Erzurum’un yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından da yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

2024-04-05T07:40:50Z dg43tfdfdgfd