SAHURDA BU BESINLER DILI DAMAğı KURUTUYOR! İFTARDA DAMACANA IçSENIZ DAHI KAR ETMIYOR

Atıştırmalıklar genellikle sodyum ve şeker içeriyor. Susamanıza neden olan bu maddelerle yapılan besinlerden sahurda uzak durmalısınız. Peki hangi besinler susatıyor?

Sahurda lif ve protein içeren besinler tüketilmeli. Hazır gıda maddeleri su ihtiyacını artırıyor. Ayrıca, abur cubur, hazır atıştırmalıklar ve kafeinli içecekler gibi enerji seviyesini düşürebilecek yiyeceklerden kaçınmak da gerekir. İşte detaylar...

İşte, sahurda yememeniz gereken besinler ve zararları:

Şekerli gıdalar:

Tatlı, çikolata, şekerli ve gazlı içecekler tüketmek vücutta kısa süreli bir enerji patlaması yaşatsa da, kan şekerinin hızlı yükselmesine ve ani düşmesine neden olur. Bu da gün boyunca açlık hissini arttırarak ve kendinizi daha yorgun hissetmenize sebep olur. İşte bu nedenlerden dolayı şekerli gıdalara sahur sofrasında yer vermemeniz önemli.

Tuzlu yiyecekler ve işlenmiş gıdalar:

Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri yüksek sodyum ve nitrat içeriğiyle sağlıksız gıdalar arasındadır. Turşu, çok tuzlu zeytin gibi yiyecekler de susuluğu artırır ve elektrolit dengeyi bozar; vücudun su tutmasına ve ödem oluşmasına neden olur. Bu yiyecekler yüksek tuz içeriği ile hem çabuk susamanıza hem tansiyon yükselmesine sebep olur. Bu nedenle, tuzlu yiyeceklerden uzak durmak ve tuz tüketimini en aza indirmek oldukça önemlidir.

Kafeinli içecekler:

Kahve, çay, kola ve enerji içecekleri diüretik etkisiyle susuzluğu artırır, vücudu susuz bırakır ve uyku düzenini bozar. Tüm bu etkilerinin yanında baş ağrısına neden olur ki oruçluyken baş ağrısı çekmek en son istediğimiz şeydir. Bu nedenle, sahurda kafeinli içeceklerden uzak durmanızı ve bu içecekler yerine su tüketmenizi öneriyoruz.

Ağır ve yağlı yiyecekler:

Sahurda kızartmalar, Fast food, yağlı etler, tam yağlı süt ürünleri gibi ağır ve yağlı yiyeceklere bakmak bile insanın iştahını artırıyor kabul ediyoruz. Ancak bu besinler mide bulantısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine yol açarken, gün boyunca uyuşukluğa ve halsizliğe de neden olabiliyor. Bu besinleri tüketmeden önce bir kez daha düşünmenizi öneririz.

Hamur işleri:

Sofralara zenginlik ve çeşitlilik katan hamur işleri ramazan ayında vazgeçilmezlerimiz arasında bulunsa da fazla miktarda tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Özellikle yüksek oranda işlenmiş un ve şeker içeren hamur işlerinin aşırı tüketimi, kilo artışı, kan şekeri dalgalanmaları ve sindirim sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Canınız illa da hamur işi çekiyorsa beyaz un yerine tam tahıllı un kullanın.

2024-03-14T11:24:30Z dg43tfdfdgfd