YEMEK MASALARı: YUVARLAK Mı YOKSA KARE MI?

Yemek Odası Planlaması

Kare mi yoksa yuvarlak bir yemek masası mı? Doğruca bir mobilya mağazasına veya marangoza gidip güzel bir masa almadan önce; genel olarak hangi masa şeklini ve boyutunu tercih ettiğinizi, oturma odanızda, yemek odanızda veya mutfağınızda ne kadar yer bulunduğunu düşünmelisiniz. Bu soruları açıklığa kavuşturmak için bu fikir kitabında size birkaç öneride bulunuyoruz. Yemek masasının yuvarlak mı yoksa kare mi olması gerektiği, kare ve açılabilir bir yemek masasının size uygun olup olmadığı – tüm bunları göz önünde bulundurmalısınız. Yuvarlak yemek masaları her şeyden önce iletişimsel bir karaktere sahiptir. Mutfakta mı yemek yiyorsunuz? Yuvarlak bir mutfak masası harika bir fikir!

Oturma odaları ve yemek odaları için daha fazla tasarım ipucu ister misiniz? O halde bu güzel yazımıza bir göz atın.

1. Konum

Yuvarlak mı yoksa dikdörtgen bir masaya mı sahip olunacağı kararı büyük ölçüde konuma bağlıdır. Yemek masası nerede olmalı? Oturma odasında mı yoksa yemek odasında mı? Oda ne kadar büyük? Pencereler nerede? Başka hangi mobilyaların konumlandırılması gerekiyor? Örneğin yuvarlak bir masa ilgi odağı olma eğilimindedir. Her şey onun etrafında dönüyor ve herkes için kolay erişilebilir ve rahat olması için etrafında çok fazla alana ihtiyacımız var.

Dikdörtgen masa ise yerleştirdiğimiz yere göre daha esnek ve uyarlanabilir. Özellikle dar, uzun odalar için uygundur, ancak aynı zamanda az alana sahip odalar için de uygundur, çünkü gerektiğinde kolayca duvara doğru hareket ettirilebilir, bu yuvarlak bir yemek masasında mümkün değildir. Bu aynı zamanda bir tarafı duvara dayalı olarak da yerleştirilebilen kare masa için de geçerlidir.

2. Sosyalleşme

Yeni bir yemek masası almadan önce dikkate almanız gereken bir diğer önemli husus da sosyallik meselesidir. Sonuçta yemek masası genellikle kutlamalarda, aile yemeklerinde ve akşam yemeği partilerinde iletişim merkezidir. Yuvarlak masaların belirleyici avantajı, dikdörtgen masalara göre daha fazla şenlik yaratmalarıdır. Misafirler birbirine daha yakın, yatak başında kimse oturmuyor ve herkes birbirini net bir şekilde görebiliyor. Ayrıca herkes eşittir ve hiyerarşi yoktur. Bu arada, kare mi yoksa yuvarlak masa mı olduğu önemli değil: kare versiyon aynı zamanda uzun, dikdörtgen modellere göre çok daha iletişimseldir.

3. Boyut

Yemek masası alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri gerekli ölçüdür. Masa en az kaç kişilik olmalıdır? Genişletilebilir mi olmalı? Ailenin yaşamının çoğu yemek odasında mı geçiyor? Sık sık ziyaretçileriniz mi var? Planlanan kapsamlı akşam yemeği partileri var mı? Masaya mümkün olduğu kadar çok kişi toplamak istiyorsanız dikdörtgen model çok daha iyi bir seçimdir çünkü aynı büyüklükteki yuvarlak veya kare masaya göre çok daha fazla yer tasarrufu sağlar. Büyük kutlamalar ve kalabalık aileler için, yemek odasında çok fazla alanınız olmadığı sürece genellikle dikdörtgen bir masa daha çok tavsiye edilir.

5. Yaralanma riski

Bu nokta özellikle küçük çocukları olan ebeveynlerin veya dikkatsiz ve beceriksiz kişilerin ilgisini çekecektir: Yuvarlak bir masanın avantajı, yanından geçerken ona çarpmanın veya bir köşeye sıkışmanın o kadar kolay olmamasıdır. Yuvarlak şekli nedeniyle yaralanma riski, kare veya dikdörtgen mobilyaya göre önemli ölçüde daha düşüktür.

Çözüm

Tüm argümanları dikkatlice tarttıktan sonra, yemek odası için yuvarlak mı yoksa dikdörtgen bir masa mı olduğu sorusunun cevaplanmasının o kadar kolay olmadığı sonucuna varıyoruz. Sonuçta hangi formu seçeceğiniz bir zevk meselesidir.

Yuvarlak masaların bazı belirgin avantajları vardır: Davetkardırlar, sosyaldirler, iletişimseldirler ve şenliği teşvik ederler. Ayrıca misafirler için de daha az rahatsız edicidirler çünkü rahatsız edici bacakları yoktur ve takılıp çarpabileceğimiz köşeleri yoktur. Yuvarlak masada herkes eşittir, hiyerarşi yoktur ve herkes, herkes hakkında net bir görüşe sahiptir. Ancak yuvarlak yemek masaları, özellikle de belli büyüklüktekiler, çok fazla alan gerektirir ve birçok misafir için kapasite açısından hızla sınırlarına ulaşır.

Dikdörtgen yemek masaları ise işlevsel, yerden tasarruf sağlayan ve pratik olma avantajına sahiptir ve aynı zamanda uzun, dar odalarda mükemmel bir görünüm sağlar. Alan azsa kolayca duvara itebilirsiniz ve belirli bir masa boyutundan itibaren bu versiyon küçük bir alana daha fazla kişiyi sığdırabilir. Dezavantajı ise yuvarlak masalar kadar iletişimsel olmaması, insanların birbirinden oldukça uzak oturması ve oturma düzeninin hiyerarşi yaratması. Kare masada yaralanma riski de daha yüksektir.

Sonuçta yeni yemek masanızı seçerken boyut, alan, konum gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kendi kişisel zevkinize güvenmelisiniz. Her iki durumda da yemek masanızın yuvarlak, dikdörtgen veya kare olmasına bakılmaksızın tüm ailenin yeni favori mekanı olacağı garantidir. Aklınızdaki yemek masasını seçmek için mobilyacılara göz atın.

2024-05-09T17:09:41Z dg43tfdfdgfd