BAYRAMDA MIDEYE YüKLENILMEMELI

Ramazan Bayramı’nı keyifli ve sağlıklı geçirmek için nasıl beslenmeliyiz?’ sorusunun yanıtını veren Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Bayram ile birlikte normal rutinimize dönerken liften zengin beslenmeli, sebze-meyve ve probiyotik besinlere yer vermeliyiz” uyarısında bulunuyor.

‘Ramazan boyunca değişen beslenme alışkanlıklarının ardından bayramda mideye birden yüklenmenin birtakım sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Aktaş, “Bayramda tatlı tüketiminden tamamen kaçınmak yerine hamurlu, şerbetli tatlıları değil daha hafif olan sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih etmeliyiz” tavsiyesinde de bulundu. Aktaş, bayram boyunca beslenme rutinini ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

“Bir ay boyunca gün içinde uzun saatler aç kalarak yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırma zamanı. Özellikle kahvaltı öğününü atlamamalıyız. Kahvaltı, gün içindeki enerjiyi düzenlemeye yardımcı olurken sonraki öğünlerde de iştah ataklarını önlemeye yardımcı. Üç-dört saatte bir beslenerek metabolizmamızı hızlandırmalıyız. Bayram denilince akla gelen ilk şey tabii ki tatlı. Bayramda tatlı tüketiminden tamamen kaçınmak yerine hamurlu, şerbetli tatlıları değil daha hafif olan sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih etmeliyiz. Şeker, sütlü çikolata, lokum yerine kakao oranı yüksek bitter çikolatayı tercih edebiliriz. Sağlık koşullarına göre özellikle diyabet ve tansiyon hastaları dikkatli olmalıdır. Ramazan ayında susuz kalan vücudumuzun su ihtiyacını bayramla birlikte önceliklendirmemiz gerekir. Günlük mutlaka 2-2.5 litre su tüketmeliyiz. Bayramda ikram edilen çay, kahvenin vücudumuzdaki suyun atılımını tetiklediğini unutmayıp tüketiminde dikkatli olunmalı. Ekstra su içilmelidir. Ramazandaki beslenme düzeni, maalesef bağırsakları olumsuz (kabızlık) etkiliyor. Bayram ile birlikte normal rutinimize dönerken, liften zengin beslenmeli, sebze-meyve ve probiyotik besinlere yer vermeliyiz.”

 

2024-04-09T06:53:58Z dg43tfdfdgfd