CANAN KARATAY TARIFINI SOLUKSUZ VERDI: PARA VERMEYIN, EVDE HAZıRLAYıN DEDI!

Prof. Dr. Canan Karatay'ın ev yapımı elma sirkesi tarifi de konuşulanlar arasında. Karatay'ın verdiği tarif sayesinde katkısız, saf ve sağlık bombası bir sirke elde edebilirsiniz.

Ev yapımı sirke, içerisindeki doğal malzemeler sayesinde çok sağlıklıdır. Peki Karatay'ın kitabında sözünü ettiği bu tarifte hangi malzemeler var?

Malzemeler - 3 kilo sert ve sulu köy elması - 3-4 yemek kaşığı bal - Cam kavanoz

İlk olarak elmaları iyice yıkayıp durulayın. Ardından katı meyve sıkacağı ile sıkarak suyunu çıkarın. Cam bir kavanozun içerisine ekleyin. Bal ilave edip iyice karışmasını sağlayın. Ardından kavanozun ağzı hava alacak şekilde tülbent bir bez örtüp kenarlarından bağlayın.

Etrafınızda güneş alan bir pencere varsa cam kenarına, yoksa da ılık ve loş bir ortama koyun.

4-6 haftanın ardından üzerinde denizanasına benzer bir maya oluştuğun göreceksiniz. Ağız kısmında da sirke bakterileri denilen minik kurtçuklar oluşur.

Hazırladığınız sirkeyi süzdükten sonra şişelere boşaltabilirsiniz. Ağzını almayacak şekilde kapatmanız faydalı olacaktır. Serin alanlarda muhafaza edebilirsiniz.

Canan Karatay'a göre doğal fermantasyon elma sirkesi ve gargara ile hayat kurtarıcı bir nitelik taşıyor. Bütün gargaralar gibi hazırlanışı daha kolay, maliyeti ucuz ve uygulaması basit.

Sirkenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatan Canan Karatay "Ev sirkesinden bahsediyorum. Doğal sirke virüsleri, mikropları, parazitleri, bitleri ve bütün toksinleri öldürür. Vücutta alkali etkisi yaratır" diyerek anlatmıştı.

2024-09-05T08:24:16Z dg43tfdfdgfd